Syysdetoxia ja joogaa

Tällä kerta on luvassa villisti vihertävä postaus - olen nimittäin parhaillaan viher/myrkyttömällä kuurilla, syysdetoxilla. Viimeksi puhdistin kehoani kesäkuussa - kirjoitin kokemuksistani tännekin. Kun kerron olevani detox-kuurilla, yleensä ihmiset kysyvät, että "juodaanko siinä jotain litkuja?" No minun kuurillani ei ainakaan - siis jos "litkuilla" tarkoitetaan sellaisia vaikkapa apteekista ostettavia aineita. Oma kuurini on ihan itseni kehittelemä, siis minulle räätälöity, omien oppieni ja kokemusteni pohjalta.

Kaikkihan eivät detox-kuureja tarvitse. Toiset vaan osaavat syödä ja elää tasapainoisesti, toisilla on mahtava aineenvaihdunta tekemättä mitään erityistä sen eteen. Toisilla elinympäristö pysyy kuta kuinkin samanlaisena, toiset matkustelevat ja keho reagoi muutoksiin. Itselläni oli kesälomamatkan jälkeen kropassa kipua ja kiristyksiä, ja kun siihen päälle tuli elokuussa herkuteltua oikein kunnolla, niin pian tunsin oloni aika kamalaksi. Nyt elän 21-päiväisen kuurini 8. päivää.

Detox-kuurillani syön ja juon  p a l j o n  vihreää ja tuoretta: salaatteja, vihersmoothieita, kaikenlaisia kasviksia, hedelmiä, vihreää teetä ja yrttiteetä. En näännytä itseäni nälkään tai kärsi yksipuolisesta ruoasta, vaan syön ainakin kerran päivässä reilun ja maukkaan kasvisruoka-annoksen, jossa on mukana proteiinin lähteitä, vaikkapa jotain juustoa tai pähkinöitä. Käyn normaalisti syömässä lounasravintoloissa, mutta myös kotona otan enemmän aikaa kauniiden ja terveellisten annosten tekemiseen. Mikä sitten on kuurillani kiellettyä? Kahvi. Alkoholi. Suklaa. Karkki. Jäätelö. Leivonnaiset. Leipä. Hapatetut maitotuotteet.

Kuuriini kuuluu myös kehon hoitaminen liikunnalla ja pienellä hemmottelulla, kuten kasvonaamioilla ja vartaloöljyillä. Sunnuntaina olin aivan ihanalla "detox yin & akupainanta" -joogatunnilla. Olin kyllä huomannut jokin aika sitten, että aivan lähelle kotiani oli avattu uusi pieni joogatila Gaia Vallila. Bongasin detox-tunnin facebookista ja ilmoittauduin mukaan. Tunnille otettiin 8 osallistujaa ja sen kesto oli kaksi tuntia. Ihana Minna ohjasi tunnin rauhallisesti, lähes zen-tunnelmissa. Hän paineli ja hieroi shiatsu-tekniikalla jokaista vuorollaan meidän vaihdellessa yin-asanasta toiseen. Yin joogassahan ollaan samassa venytysasennossa pitkään, useita minuutteja, jolloin venytys kohdistuu sidekudoksiin. Minnan ammattitaitoisesta ohjauksesta nautti täysillä - oli hienoa, että hän kertoi koko ajan, miksi mitäkin venytyksiä ja painalluksia tehdään, miten ne vaikuttavat.

Olen myös tehnyt oman uuden F&S joogaohjelmani. Ensin kuuntelin kymmeniä tunteja mantroja, new age musiikkia ja kaikenlaista rauhallista musiikkia. Vihdoin sain soittolistani valmiiksi ja pääsin suunnittelemaan tuntia. Ohjelma valmistui paperille parissa-kolmessa tunnissa. Tässä on suuri ero siihen, kun teen jumppaohjelmaa! Siihen menee viikkoja! En ole vielä edes kertaakaan ehtinyt harjoitella tätä joogaohjelmaani, mutta aion silti ohjata sen huomenna. Kaikki ohjelman asanat ovat niin tuttuja, etten epäröi mennä sitä ohjaamaan. Jumppaohjelmassa sen sijaan täytyy yhdistää kaikki liikkeet musiikin rytmiin ja tunnelmaan - se on hidasta puuhaa. Joogaohjelmassa ainoastaan vähän mietityttää ajoitukset - natsaako musiikin kesto eri osioitten kanssa toisiinsa. Sitä onkin joogan kohdalla aika vaikea harjoitella yksin olohuoneessa.

Tervetuloa siis huomenna joogatunnilleni uuteen F&S-paikkaan, Norsenille! Mukavaa päästä ohjaamaan juuri remontoidussa, vanhan arvokkaan koulun kauniissa salissa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Färsaarille talkoisiin!

Portugalin huhtikuu

Joogalomaa Ubudissa