Kääk, loma loppuu — Mitä tein vuorotteluvapaalla?

30.5.18

Puolen vuoden vuorotteluvapaani päättyi virallisesti eilen, ajatella! Miten vietin vapaani ja miten meni noin niinku omasta mielestä?

Monet lähtevät vuorotteluvapaalla pitkälle matkalle, jotkut opiskelevat — minä yhdistin molemmat. Olin aloittanut Matkailun sähköisen liiketoiminnan opinnot Haaga-Heliassa jo syksyllä — vapaallani ryhdyin sitten diginomadiksi, ja opiskelu olikin ”kaverini” koko vapaan ajan. Suunnittelin matkani niin, että pääsin osallistumaan mahdollisimman moneen lähipäivään Helsingissä, muuten opiskelin etänä missä milloinkin olin.


Marraskuussa muutin hostelliin
Marraskuun puolessa välissä pakkasin tavarani suurimpia huonekaluja lukuunottamatta — kamat kuskasin apulaisten kanssa läheiseen varastoon, ja asunnon vuokrasin eteenpäin määräajaksi. Tavaraa oli uskomattoman paljon, vaikka olin asunut huoneistossa vasta viitisen vuotta. Omaisuutta pakatessa syntyikin päätös tavaran vähentämisestä jatkossa. Tauri-kissani lähti jo omalle lomalleen ”mummolaan” Savoon. Viimeisinä työpäivinä ennen vapaata asuin Katajanokalla hostellissa. Miten ihanaa olikin jo vähän irrottautua rutiineista ja kävellä aamulla töihin Skattan kauniiden rakennusten ohi. Saunaihmiselle oli myös mahtavaa päästä halutessaan vaikka joka päivä aamusaunaan!

Joulukuussa Suomi täytti 100 vuotta ja minä lähdin lämpöön
Suomi100-juhlia oli hehkutettu niin paljon pitkin vuotta, että halusin olla vielä itsenäisyyspäivänä Suomessa. Juhlia vietettiin perheen kanssa Kuopiossa, jossa olikin itsenäisyyspäivän virallinen paraati. 7.12. lennähdin sitten lämpöön Balille, Indonesiaan. Balin Agung-tulivuori oli vähän aiemmin antanut vakavan varoituksen isosta purkautumisesta ja tulivuoren lähellä olevia alueita oli evakuoitu. Saaren muissa osissa ei asiaa huomannut muutoin kuin isompien turistijoukkojen puuttumisena. Minä nautin vapaudestani ensimmäiset viikot merenrannalla Sanurissa ja keskellä saarta vehreässä Ubudissa joogaillen ja chillaillen. Etäopiskelussa oli omat haasteensa, mutta lähtihän se loppujen lopuksi ihan hyvin käyntiin. Joulu tropiikissa oli harvinaisen suomalainen joulupukkeineen ja suomalaisine jouluruokineen, sillä majoituin Ubudissa suomalaisomistuksessa olevassa hotellissa. Uuden vuoden vaihtuessa olin Canggussa upeissa merimaisemissa.






Tammikuussa menin ihan down under
Tammikuun alussa toteutui kaikkien aikojen suurin matkaunelmani — lennähdin Balilta Australiaan. Ensimmäisen viikon vietin Adelaidessa sukulaisten luona ja Etelä-Australiassa retkeillen, mm. Port Hughesissa ja Barossan viinilaaksossa. Olen superkiitollinen ikimuistoisesta ajasta! Tammikuun aikana matkailin myös Sydneyssä ja Melbournessa. Upeita paikkoja, joihin varmasti vielä palaan, jos luoja suo.




Helmikuussa palasin Australiasta Balille
Helmikuussa hengailin vielä Ausseissa - nousin itärannikkoa ylöspäin Australian itäisimpään kohtaan, Byron Bayhin, ja lopuksi vielä kivaan Brisbanen kaupunkiin. Bali kutsui vielä kolmeksi viikoksi rentoutumaan ja joogaamaan Uluwatussa, Ubudissa ja Sanurissa.






Maaliskuussa Suomen pakkasiin
Kolmen kuukauden jälkeen oli edessä paluu Suomeen, paluumatkalla pysähdyin Dohassa, Qatarissa. Harmitti vähän katkaista hyväksi muodostunut joogarutiinini ja sanoa heipat lämmölle.


Tässä kuvassa olen juuri saapunut Balilta Dohaan. Pitkän lennon jälkeen silmiä kirvelsi ja aurinko paistoi suoraan silmiin. Vaikka tukkani on tuulesta hieman sekaisin, otsassa on kurttuja ja ilmekin on vakava, pidän tästä kuvasta - se on ehkä tyypillisin kuva minusta matkan päällä.


Suomessa odotti mitä mainioin aurinkoinen ja runsasluminen kevättalvi ja pääsin kerrankin nauttimaan siitä vapaana! Talvilomaani vietin Helsingissä, Kuopiossa, synnyinpaikkakunnallani Kaavilla sekä Vuokatissa. Aktiviteetteja oli jos jonkinmoisia, kävin mm. pitkästä aikaa hiihtämässä murtsikkaa. Tauri-kissastanikin oli tullut maalla talviulkoilija. Pääsiäisloman vietin Suomenlinnassa. Olen aina halunnut asua siellä ja hakenutkin asuntoa muutaman kerran, mutta sinne on tosi vaikea päästä. Nyt kun olin niin sanotusti koditon, oli hyvä tilaisuus muuttaa hetkeksi Suomenlinnan hostelliin. Kerrankin pääsin näkemään millaista saarella on viimeisen lautan lähdettyä. Saarella oli tosi hiljaista — hostellissa oli parina iltana minun lisäkseni vain yksi tai kaksi muuta. Ystävystyin muutaman ulkomaalaisen kanssa ja sain tilaisuuden toimia epävirallisena Suomenlinnan ja Helsingin oppaana. Suomenlinna ja jäässä oleva meri oli uskomattoman kaunista katseltavaa talvisessa auringonpaisteessa ja pakkasessa! Lähimatkailua parhaimmillaan!





Huhtikuussa oli kaikkea ja paljon!
Jatkoin talvilomaani pääkaupunkiseudulla — nautin erityisesti saunomisesta ja avantouinnista sekä keskityin opiskeluun. Tulipa pistäydyttyä kaverin kanssa Tukholmassakin. Tauri-kissani aloitti oman ”vuorotteluvapaansa” toisen osan ystävän luona. Minä lähdin perheen kanssa etsimään kevättä Lissabonista. Sieltä matkani jatkui Roomaan — ah — ja eteenpäin Sisiliaan, ensin pittoreskiin Taorminaan ja sitten etelärannikolle Ispicaan viikon joogaretriittiin, joka olikin aivan mahtava kokemus! Synttäreitäni ja vappua vietin ystävien kanssa Helsingissä!






Toukokuussa touhu jatkui
Vietin toukokuun alun Kuopiossa siskon perheen luona arjesta nauttien ja opintojen viimeisiin tehtäviin keskittyen. Olin siskon kanssa myös virkistävällä yön yli metsäretkellä Tiilikkajärven kansallispuistossa (katso video). Lähdin ystävän kanssa Lontooseen, missä oli meneillään Harryn ja Meghanin kuninkaallisten häiden viikko. Pääsin kauan haaveilemaani islantilaisen Olafur Arnaldsin konserttiin Royal Albert Hallissa! Otimme Lontoosta junan ”Englannin Rivieralle” Torquayhin — se on paikka, jonne minun piti aikoinaan teininä mennä kielikurssille, mutta silloin paikka vaihtuikin Eastbourneksi. Nyt tuo kaivelemaan jäänyt paikka vihdoin tuli tarkistetuksi. Rannikon patikkareitti oli tosi kaunis. Lontoosta lennähdin suoraan Muncheniin työnantajani juhliin - viikonloppu oli upea!
Nyt lähestyvä töihin paluu alkoi tuntua konkreettisemmalta. Reissun jälkeen muutin tavarani ystävien avustuksella takaisin kotiin, monta laatikkoa odottaa edelleen purkamista. Vielä ennen vapaan loppua oli ohjelmassa yksi kauan odottamani juttu — liikuntaseurani Friskis&Svettiksen Yoga energy -kurssi Boråsissa, Ruotsissa. Olen ohjannut Friskiksessä joogaa loppuvuodesta 2015 alkaen ja nyt on sitten edessä uusi, dynaamisempi taso. Kurssit Ruotsissa ovat aina hyvin inspiroivia, mutta minulle myös hyvin haastavia ruotsin kielen johdosta. Mutta selvisin hengissä ja sain todistuksen! Tervetuloa vaan uusille tunneille kesäkuusta alkaen!












Yhteenveto 
Itsestäänselvää on, että näin ja koin monta uutta paikkaa maailmalla, tutustuin erilaisiin kulttuureihin ja tapasin monia mielenkiintoisia ihmisiä. Tuosta kaikesta on varmasti minulle hyötyä työssäni matkojen tuottajana, puhumattakaan oman maailmankuvani laajenemisesta. Tässä muutamia puolen vuoden aikana tapahtuneita asioita:

✔️ Sain aikaan jotain konkreettista: todistuksen Haaga-Helian Matkailun sähköisen liiketoiminnan opinnoista.
✔️ Diginomadina etäopiskelu onnistuu kyllä, kun muistaa, ettei ole ulkomailla pelkästään lomailemassa ja kun on tarpeeksi motivaatiota (meinasin jättää opiskelun kesken, kun Australiassa oltiin aivan erilaisella aikavyöhykkeellä ja ympärillä oli niin paljon kaikkea mielenkiintoista — onneksi en jättänyt).
✔️ Elämä balanssissa? -matka- (ja lifestyle)-blogini on kehittynyt monipuolisemmaksi. Postauksia löytyy nyt niin blogitekstien, pikkutarinoiden, kuvien kuin videoidenkin muodossa: FacebookInstagram (maldur), YouTube
✔️ Toteutin monta unelmaa: mm. matkustin Australiaan, osallistuin joogaretriittiin, asuin Suomenlinnassa, olin Olafur Arnaldsin konsertissa.
✔️ Kehityin joogaharjoituksessani, minulla oli vapaan aikana monta erinomaista opettajaa. Ylitin itseni ja olin ruotsinkielisellä joogakurssilla — sain todistuksen ja olen nyt Jooga energy -ohjaaja!
✔️ Siirryin monta kertaa pois mukavuusalueeltani, kun normaalisti yksityisyyttä arvostavana yövyinkin matkoillani hostelleissa useamman hengen huoneissa ja jaoin kylpyhuoneen monen henkilön kanssa.
✔️ Opin tulemaan toimeen pienellä vaate- ja tavaramäärällä.
✔️ Kävelin älyttömästi, kaupungeissa ollessani varsinkin — 20, jopa 30 km päivässä.
✔️ Uin paljon läpi talven!
✔️ Pääsin nauttimaan Suomen kevättalvesta vapaana, perheen kanssa. Saavutukseni oli hiihtäminen — kahdesti!

Kiitos!
Vanhemmille sponsoroinnista ja kissan hoidosta, työnantajalle tästä mahdollisuudesta, kollegoille postin ym. hoitamisesta, siskon perheelle majoittamisesta ym, ystäville sohvapaikasta, kissan ja kasvien hoidosta, hyvästä seurasta ym... Kiitos myös kaikille muille, jotka mahdollistivat vapaani onnistumisen! Nyt me Taurin kanssa nautitaan ainakin jonkin aikaa kotielämästä!






Kommentit

  1. Voi jestas, aivan mahtava vuorotteluvapaa sinulla ollut. Inspiroiva ja kaunis kirjoitus. Lukiessa ei voi kun olla onnellinen puolestasi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vasta huomasin tämän kommenttisi, kiitos paljon <3

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Färsaarille talkoisiin!

Portugalin huhtikuu

Joogalomaa Ubudissa