Portugalin huhtikuu

”Coimbra unelmoi, sen kattoin yllä soi, tää sävel, joka mulle kevään rintaan toi; näin kanssa ystäväin, Coimbran lumoon jäin, ja Portugalin huhtikuun!”

Lissabon - Euroviisukaupunki Etelä-Euroopassa
Valitsimme perheen yhteiseksi kaupunkilomakohteeksi Lissabonin (ei siis Coimbraa, mutta laulu sopii yhtä hyvin). Valintaan vaikutti suuresti Lissabonin eteläinen sijainti - kyllähän sitä luulisi Portugalissa olevan huhtikuussa lämpöä jo yli 20 C! Toki tiedossa oli, että Atlantilta puhaltava tuuli pitää pitkään kevääseen ainakin uimavedet viileinä, mutta jos olemme Pohjois-Saksassakin juoneet terassikahveja ilman takkeja jo maaliskuussa, niin miksei sitten etelämmässä! No, tänä vuonna kevät taisi tulla myöhään kaikkialle Eurooppaan. Ei meidän nytkään tarvinnut ihan kylmässä kärvistellä - asteita oli +11-17, ja auringon paistaessa saattoi jo riisua takin pois päältä. Lissabon kiinnosti myös ajankohtaisuuden vuoksi - siellähän pidetään kohta Euroviisut! Ne näkyivät huhtikuun alussa kaupunkikuvassa mainostauluissa. Näimme myös Altice Arena -hallin, jossa viisut kisataan - se sijaitsee entisellä maailmannäyttelyalueella Parque das Nacoesissa.


Airbnb ja guesthouse Alfaman naapurissa
Olin käynyt Lissabonissa lyhyellä reissulla kerran aiemmin (tässäpä linkki yhteen ensimmäisistä blogipostauksistani!). Silloin yövyimme hotellissa Pombalin aukion lähellä - tällä kertaa majoituimme neljäksi yöksi Airbnb-kämppään. Asunto sijaitsi huippupaikalla aivan Alfaman vanhan kaupunginosan kulmilla. Sen jälkeen yövyin yksin vielä yhden yön guesthousessa puolen kilometrin päässä, Martim Monizin aukion lähellä. Suosittelenkin asumista noilla seuduilla. Idyllisistä ja sopivan kulahtaneista, mutta tunnelmallisista vanhoista kujista pitävät matkaajat arvostavat varmasti alueen edullisia, mutta hyviä majoituspaikkoja. (Jos et ole vielä rekisteröitynyt Airbnb:hen, ota tästä talteen 35 eur alelinkkini!)




Alfamaan mä rakastuin
Päivien aikana kävelimme varmasti eniten Alfaman katuja ylös alas. Siellä on paljon katseltavaa: Pyhän Yrjön linna, josta on hieno näköala kaupunkiin, Lissabonin 1100-luvulta peräisin oleva katedraali ja muita kauniita kirkkoja, kaakelikauppoja ja pikkuravintoloita. Alfaman kulmilta löytyi myös valtava tunnelmallinen kirpputori Feira da Ladra. Markkinat järjestetään lauantaisin Campo de Santa Clara -aukiolla. Alfaman jalkakäytävät ovat paikoin hyvin kapeita, pienillä liukkailla vaaleilla kivillä päällystettyjä. Välillä kävelytienä toimivat jyrkät portaat pastellisävyisten tai kaakeleilla koristeltujen talojen välissä. Hieman leveämmillä kaduilla kolistelevat vanhat yksivaunuiset ratikat. Numero 28 ajelee reittiä, jonka varrelle osuu monta Lissabonin nähtävyyttä. Mekin teimme tuon ratikka-ajelun täpötäydessä vaunussa. Tuo ratikkareitti alkaa Martim Monizin aukiolta ja kulkee Alfaman lisäksi Gracan, Baixan ja Estrelan kaupunginosien läpi. Päättäri, Campo Ourique, on toisella puolella kaupunkia. Ajelu maksaa 2,90 eur, lipun voi ostaa ratikasta.



Uberilla ostamaan Belemin leivoksia
Tapamme mukaan me kävelimme paljon, mutta ajelimme ratikan lisäksi myös bussilla, junalla, taksilla ja Uberilla. Taksin sai helposti lennosta ja privaattikuljetuksen Uberin mobiilisovelluksella. Molemmat olivat erittäin hyviä vaihtoehtoja julkiselle liikenteelle - neljän hengen matkaliput olisivat maksaneet lähes saman verran, mutta Uber haki halutusta paikasta haluttuun aikaan. Me tilasimme Uberin, kun halusimme mennä Belemiin katsomaan sen nähtävyyksiä: Hieronymoksen luostaria, Löytöretkeilijöiden muistomerkkiä ja Belemin tornia - ja tietysti ostamaan kuuluisia herkullisia Pasteis de Belem -kermaleivoksia. Uberin tilaukseenkin kirjoitimme päätepysäkiksi Belemin kahvilan!



Iltaa vietettiin Bairro Altossa
Yritimme jo yhtenä iltana vähän katsella iltatunnelmaa Bairro Altossa, mutta emme jaksaneet olla kaupungilla riittävän pitkään oltuamme jo koko päivän liikenteessä. Uudella yrityksellä toisena iltana löysimme kivan ravintolan, jossa maistelimme paikallista hyvää viiniä, bruschettaa ja juustoa. Bairro Altoon suuntaavat niin hyvän ruoan ja juoman ystävät kuin Fado-musiikista pitävät ja vähän myöhemmin bilettäjät.

Junalla Cascaisiin
Lissabonin kaupunkielämää muutaman päivän katseltuamme lähdimme junalla retkelle Cascaisiin Atlantin rannikolle. Junamatka Lissabonista kesti noin 40 minuuttia. Nautimme merimaisemista ja pienemmän lomakaupungin tunnelmasta, kala-ateriasta sekä auringosta!


Katso tekemäni video matkastamme!


Kiitos hyvistä vinkeistä, Tasty Travelissimon Lissabon-matkaopas!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Färsaarille talkoisiin!

Joogalomaa Ubudissa