Down under - Sydney

Sydney on Australian käyntikortti maailmalle. TV-kuvissa näkyy aina upea Oopperatalo ja Harbour Bridge. Nuo kuuluisat tunnusmerkit ja eniten kuvatuimmat kohteet oli minunkin nähtävä ensimmäisenä kaupunkiin saavuttuani.

Ja kyllä - Sydneyn satama on vielä upeampi livenä kuin kuvissa! Uskomattominta on se, että suuret risteilyalukset saapuvat aivan kaupungin keskustaan Oopperatalon viereen. Sekin on upeaa, että myös kaupungin yleiset lautat lähtevät viereisiltä Circular Quayn laitureilta tarjoten mahdollisuuden ihailla upeita maisemia mereltä tavallisen kaupunkiliikenteen lipun hinnalla. Tuntuu myös juhlalliselta astella portaita ylös maailmankuuluun Sydneyn Oopperataloon  ja sen jälkeen nauttia lasillinen kuohuvaa oopperan terassilla.



Kävely Harbour Bridgen toisesta päästä toiseen päähän on elämys - se on muuten pitkä silta, ja korkea! On huimaavaa katsella sillalta, kun alhaalla laivat lipuvat satamaan. Hurjemmat huimapäät voivat ostaa ohjatun kiipeilyretken vieläkin korkeammalle sillan kaarelle.


The Rocks -alue sataman vieressä herättää ristiriitaisia tunteita. Tälle paikalle, aboriginaalien maille, alkoivat britit aikoinaan rakentaa Sydneyn kaupunkia. The Rocks on viehättävä kaupunginosa, jossa kolonialismin historia syöksyy päälle, niin kuin monta kertaa Sydneyssä olon aikana.

Toinen must-kohteeni Sydneyn sataman lisäksi oli Bondi Beach. Sinne meninkin heti toisena päivänä. Bondi on Sydneyn rannoista se kaikkein trendikkäin ja kuuluisin - siitä ja muista Sydneyn rannoista sekä meriuima-altaista on tulossa oma postaus myöhemmin. Monet hienot rannat ovat vain lyhyen bussi- tai lauttamatkan päässä Sydneyn keskustasta.


Sydneyssä liikutaan omien jalkojen lisäksi paikallisjunilla, ratikoilla, busseilla ja lautoilla. Tosin ratikkalinjastoa uudistettiin juuri siellä ollessani ja työmaita oli kaikkialla - viimeisenä Sydneyn päivänäni näin ensimmäisen kerran ratikan liikkuvan. Sydneyn matkakortti on nimeltään Opal, kortille ladataan arvoa ja se toimii kaikissa julkisen liikenteen kulkuvälineissä, siis myös lautoilla. Sydneyssä on myös keltaisia kaupunkipyöriä, joita minunkin oli tarkoitus testata, mutta päädyinkin aina kävelemään - syynä juurikin ne liikenteen sotkevat ratikkatyömaat.

Vaikka Sydney on iso kaupunki, asukkaitakin noin 4,5 miljoonaa, sen ydinkeskusta (CBD, Central Business District) on hyvin selkeä. Matkailijan tarvitsee muistaa vain parin-kolmen samansuuntaisen pitkän kadun nimet - George Street, Pitt Street ja Elizabeth Street. Kun näkee jonkun niistä, niin löytää taas helposti kartalle. Minä kävelin noita kilometrien pituisia katuja edestakaisin päivittäin.

Keskusta on sekoitus uutta ja vanhaa, kiirettä ja kiireettömyyttä, rikasta ja köyhää. Pilvenpiirtäjät, Sydney Tower ja historialliset ostosarkaadit seisovat vierekkäin. Queen Victoria Building oli aikoinaankin kauppapaikka, se on restauroitu upeaksi luksusostoskeskukseksi. Töissä olevat liikkuvat tapaamisesta toiseen ja käyvät ostamassa lounaseväitään ja noutokahvejaan, kaikissa ruokakaupoissa on itsepalvelukassat. Katusoittajia on monista kulttuureista - skottilainen säkkipillinsoittaja, herkkä harpisti, kiinalainen rokkari. Kodittomia tuntuu olevan paljon, huomaan monia surullisia tarinoita pahvikylteille kirjoitettuina.


Iso Chinatown keskustassa hämmentää - välillä luulen olevani Kiinassa. Se johtuu siitä, että asun suurimman osan Sydneyn ajastani juuri täällä ja näen koko ajan ympärilläni kiinalaista alkuperää olevia ihmisiä.  Jään usein miettimään, millaista olisi elää näin monikulttuurisessa kaupungissa (ja maassa!) - ja milloinhan Suomesta tulee oikeasti monikulttuurinen.


Hyde Park -puisto keskellä liikekaupunkia ja suuri Royal Botanic Garden, kasvitieteellinen puutarha, ovat Sydneyn keskustan keuhkot. Puistoihin voi mennä rentoutumaan vaikka piknikille vastapainoksi keskustan hektiselle elämälle - tai kuntoilemaan niin kuin monet sydneyläiset tekevät. Muuten - Sydneyn keskusta, kaikki puistot ja rannat ovat savuttomia ja alkoholittomia!


Darling Harbour ja Barangaroo ovat Sydneyn nykyaikaisimpia alueita - siellä on uusimmat teräs-lasirakennukset, terassiravintolat sekä konsertti- ja huvittelupaikat koko perheelle. Siellä on toisaalta myös rentouttavaa istua portailla veden äärellä ja vain katsella ilta-auringossa kauniisti hohtavia rakennuksia..


Oxford Streetin varrella Darlinghurstissa ja Paddingtonissa on elämää, samoin kuin läheisessä Surry Hillsissä. Osa Oxford Streetistä muistuttaa mielestäni Lontoon Camden Townia. Iltaelämää löytyisi juurikin kuulemma tuolta Surry Hillsistä sekä kauempaa Newtownista, mutta yksin matkustaessani en juurikaan ravintolailtoja harrasta.

26.1. vietettiin Australia-päivää. Päivähän on ristiriitainen, sillä tuona päivänä aikoinaan britit veivät maan aboriginaaleilta. Australiassa käydäänkin kiivasta keskustelua siitä, pitäisikö päivä vaihtaa. Lähdin tuona päivänä ensin yksin kaupungille katsomaan, miten tuota päivää juhlitaan, ja illalla uudestaan hostellikaverini kanssa. Päivällä oli yllättävän rauhallista, vaikka toki kaupungilla näkyi jonkun verran niin Australian kuin Aboriginaalien lippuja ja Australian väreihin pukeutuneita juhlijoita. Tiedättekö muuten mitä Aboriginaalien lipun värit tarkoittavat? Musta tarkoittaa tummia ihmisiä, punainen maata ja keltainen tietysti aurinkoa!

Illalla Circular Quay olikin sitten aivan täynnä ihmisiä. Ilmaisessa ulkoilmatapahtumassa esiintyi australialaisia huipputähtiä kuten Euroviisuissakin Australiaa edustaneet Guy Sebastian ja Dami Im. (Itsehän jäin odottelemaan Kylie Minogueta ja AC/DC:tä.) Showssa myös haastateltiin tänä vuonna Australian kansalaisuuden saavia henkilöitä - asia esitettiin kuin suurena lottovoittona. Tänä vuonna juhlittiin myös tasavertaisen avioliittolain hyväksymistä. Ilta päättyi todella upeaan ilotulitukseen. Olipa kiva, että näin sen - kun en legendaariseen Sydneyn uudenvuoden juhlintaan ehtinyt!


Tätä kirjoittaessani olen jo ollut Sydneyn jälkeen Melbournessa, tällä hetkellä olen Australian itäisimmässä kolkassa Byron Bayssa. Seuraa matkaani Instagramissa! Profiilini etusivulta löytyy mm. Australia-päivän kohokohdat ja teen myös 24 h tarinaa ☺️

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Färsaarille talkoisiin!

Joogalomaa Ubudissa

Portugalin huhtikuu