Down under - Melbourne ja Great Ocean Road

En tiedä, miksi oikein olin alunperin jättänyt Melbournen pois Australian matkaohjelmastani - ehkä siksi, että muistelin erään Melbournessa asuneen tuttuni maininneen viileästä säästä. Noh, matkallani olin jo ehtinyt todeta, ettei muuallakaan Australiassa välttämättä ole kesäkuukausina koko ajan kuumaa, joten kuultuani niin monta kehua Melbournesta - ja Great Ocean Roadista - päätin muuttaa suunnitelmiani ja lentää sinne Sydneystä. Päätöstä helpotti juuri sopivasti Jetstarilta tullut tarjousuutiskirje.


Melbourne sijaitsee Australian kaakkoisosassa Victorian osavaltiossa. Olin aloittanut Australian matkani Etelä-Australiasta (Adelaide), sitten jatkoin itärannikolle Uuteen Etelä-Walesiin (Sydney) ja sieltä sitten taaksepäin Melbourneen. Matkani jatkui Melbournen jälkeen vielä ylemmäs itärannikolle Byron Bayhin ja sieltä Queenslandiin (Brisbane) - eli matkallani kävin yhteensä neljässä kuudesta osavaltiosta. Välimatkat oli paras tehdä lentäen, niin kaukana kaikki on toisistaan Australiassa.

Melbourne osoittautui hyvin erilaiseksi kuin Sydney. Se on kuitenkin hyvin iso kaupunki - yli 4 miljoonaa asukasta ollen Australian toiseksi suurin kaupunki Sydneyn jälkeen. Siinä missä Sydney on Australian käyntikortti maailmalle upean satamansa ja oopperatalonsa ansiosta, muistuttaen hieman New Yorkia, on Melbourne paljon rennompi katutaiteineen ja kahviloineen. Olin kuullut, että Melbourne olisi hyvin eurooppalainen kaupunki, ja kyllähän se piti paikkansa.


Majapaikkani oli Claremont Guesthouse ydinkeskustan eteläpuolella South Yarrassa. Vietin siellä neljä yötä.  Australian hintatasoon nähden tunnelmallinen majatalo oli edullinen. Yhden hengen huoneeni oli pikkuruinen, mutta arvostin omaa huonetta Sydneyn kapselihotellin jälkeen (vaikka siitä tykkäsinkin - postaus tulossa siitä erikseen). Aivan guesthousen vieressä oli yksi Melbournen trendikkäimmistä kaduista, pitkä Chapel Street. Ensimmäisen iltapäivän vietinkin kävellen sen päästä toiseen pikkuliikkeitä ja ravintoloita katsellen - kadulla on muuten myös Marimekon liike!


Melbourne on hyvin ylpeä kujamaisista kaduistaan (laneways) sekä ratikoistaan. Melbournessa onkin maailman laajin raitiovaunulinjasto. Mikä parasta - ratikkakyyti on ydinkeskustan alueella ilmainen! Matkailijalle mukava tapa tutustua kaupunkiin on tehdä ympyräkierros vanhan ajan ratikalla (City Circle, no. 35). Tuolla linjalla on myös selostus! Melbournen ydinkeskusta on myös hyvin käveltävissä - mutta jos mielii kauemmaksi, kannattaa hankkia myki-kortti ja ladata siihen vähän rahaa. Ratikoitten lisäksi Melbournessa on hyvä kaupunkijunaverkosto. Muuten - ilmaisen keskustaratikan lisäksi Melbournen ydinkeskustassa on myös ilmainen wifi, iso peukku sille!


Melbournessa parasta ajanviettoa on laneilla kävely, graffitien bongaus ja terassikahviloissa chillaaminen. Kapeiden kujien lisäksi Melbournessa on monta isoa ostoskatua (mm. Bourke Street) sekä katettua ostosarkaadia. Melbourne on hyvin monikulttuurinen - kaupungissa asuu etenkin hyvin paljon kiinalaisia - iso Chinatown on täynnä hyviä dumpling-ravintoloita. Fun fact: Melbournessa on kuulemma suurin kreikkalaistihentymä heti Ateenan jälkeen, niinpä sieltä löytyy paljon myös kreikkalaisia ravintoloita.


Mutta ei Melbourne ole pelkkä chillauspaikka. Kymmenet modernit pilvenpiirtäjät kertovat isoista busineksista - ja kaupungissa on myös muuta mielenkiintoista arkkitehtuuria, esimerkiksi Federation Squaren ympäristössä. Siellä sijaitsee myös Melbournen matkailutoimisto. Docklandsin alue on uusinta Melbournea, sinnekin pääsee helposti ilmaisella ratikalla. Docklandsissa on mm. iso upeasti valaistu maailmanpyörä ja Etihad Stadium.


Vietettyäni matkallani paljon aikaa kaupunkien kuhinassa kaipasin rauhallista aamukävelyä merellisissä maisemissa - niinpä lähdinkin St Kildan rannalle. Sinne johtava katu, Fitzroy Street, on sekin suosittu kahvittelukatu. St Kildan ranta itsessään ei ollut mitenkään verrattavissa Sydneyn upeisiin hiekkarantoihin, mutta alue oli käymisen arvoinen muuten. Siellä on pitkä laituri ja sen päässä perinteinen kahvila sekä huvivenesatama täynnä upeita jahteja. St Kildasta on myös hieno näkymä pilvenpiirtäjien keskustaan. Laiturin päässä elää pingviiniyhdyskunta! Bongasin kaksi pikkupingviiniä kivien kolossa nuokkumasta - ne nousevat kuulemma iltaisin kiville ihastelemaan auringonlaskua. St Kildaan meno kannattaa ajoittaa sunnuntaille, sillä silloin siellä on katumarkkinat. Itse en sattunut olemaan Melbournessa sunnuntaina. Muuten - St Kildaan pääsee ratikan lisäksi myös pyöräillen rannikon pyöräreittiä seuraten - itse kävelin osan tuota reittiä. (Huom - vähän jäi harmittamaan, etten ehtinyt kauemmaksi Brightonin rannalle, jossa on ilmeisesti parempi hiekkaranta värikkäine pukukoppeineen.)


Viimeisenä Melbournen päivänä lähdin retkelle Victorian osavaltion ylpeydelle, Great Ocean Roadille. Olin bongannut edullisen (70 AUD ~ 48 EUR) kokopäiväretken Facebookista Melbourne Australia Toursin sivulta. Tutustuessani alueen retkitarjontaan olin huomannut, että suurin osa GOR:n  retkistä oli aika kalliita, 200 AUD:n luokkaa. Valitessani kustannustehokkaan vaihtoehdon tiesin ottavani pienen riskin - noh, bussi ei ollut ehkä ihan uusinta mallia, eikä hintaan sisältynyt ruokailuja. Retkellä ei myöskään ollut erillistä opasta, vaan kuljettaja kertoi paikoista erittäin rennosti ajaessaan. Hänen aussiaksentillaan kertomia juttuja oli kyllä hauska kuunnella, meillä syntyi ihan hauskoja keskustelujakin tauoilla. Tiedättekö esim. miksi monet australialaiset puhuvat melkein suu kiinni? No se johtuu tietenkin siitä, ettei puskissa kärpäset lentäisi suuhun :)


Retkipäivä oli pitkä - aamuseiskasta vähän yli iltaysiin - mutta niin oli matkakin. Melbournesta Great Ocean Roadin pääkohteeseen, 12 apostolille, on 230 km matka yhteen suuntaan ja matkan varrella oli monta koukkausta ja pysähdystä, mm. suklaatehtaalla ja koala- ja papukaijapaikassa. Itse olisin toivonut retken keskittyvän pelkästään merimaisemiin, jotka olivatkin upeita! 12 apostolia, meressä tököttävät kivipatsaat, ovat aikamoinen nähtävyys alueella - niitä oli ihailemassa ”muutama muukin”. Kivipatsaista osa on jo itse asiassa romahtanut mereen - kohta niitä ei ole enää olemassakaan. Toinen kaunis paikka oli aivan apostolien lähellä, ”Shipwreck beach”.

Tiesin kyllä jo retkeä varatessani, että en saisi niin paljon aikaa kohteissa kuin haluaisin, mutta bussiretkelle osallistuminen oli tällä kertaa ainut vaihtoehto. Jos matkustan vielä joskus Victoriaan, haluan tehdä retken henkilöautolla (tietysti mieluiten avoautolla!) ja ajan kanssa, yöpyen matkan varrella. Silloin on mahdollista pitää valokuvaustauko aina, kun itse haluaa. Toisaalta tällä bussiretkellä sain uuden kivan ulkomaalaisen tuttavan ja paluumatkalla sai ottaa kunnon päikkärit bussissa!


Entä sitten se Melbournen sää? Ensimmäisenä aamuna Melbourne herätti +16 asteeseen, kääk! Kaikki sanoivat päivän aikana, että edellisellä viikolla oli ollut +40 C, mutta uskoako tuota! Onneksi sää kuitenkin korjaantui +25 asteeseen. Mutta sellainen Melbournen sää on - hyvin arvaamaton.




Kommentit

  1. Melbournen säällä on oikukas maine, mutta se on todellisuudessa ihan samanlainen kuin Sydneyssä. Isoja vaihteluita tapahtuu siis myös Sydneyssä ja yhtä kylmä siellä tulee :) Rannat ei Melbournessa rajoitu suinkaan vaan St Kildaan ja Brightoniin, vaan rannikko on täynnä rantaa. Melbournen rannoilla on se etu, että niissä on enemmän tyyniä rantoja uimiseen verrattuna Sydneyn surffirantoihin.

    Toivottavasti tuut joskus uudestaankin! Ihana kuva tuo viimeinen Loch Ard Gorgesta, oma lempparipaikka Great Ocean Roadilla. Miulla on blogissa melko kattava kaupunkiopas Melbourneen ensi kertaa varten ;) https://muuttolintu.com/kaupunkiopas-melbourne/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna kommentistasi ☺️ Koin kyllä Sydneyssäkin sään nopean vaihtumisen, ja varsinkin yllättävän kovan tuulen, mutta ei sentään +16 asteeseen menty. Mutta joo, Melbournella on tuo maine, josta minäkin olin kuullut - ja jonka levittämistä jatkoin 😉

      Melbourne vaikutti tosi kivalta kaupungilta - jos pitäisi valita, kummassa asuisin - Sydneyssä vai Melbournessa - niin ehdottomasti Melbournessa! Mun loma siellä jäi vain neljään päivään, kun Sydneyssä vietin lähes kolme viikkoa. Kiitos vinkeistä - ensi kerralla on varmasti enemmän aikaa!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Färsaarille talkoisiin!

Portugalin huhtikuu

Joogalomaa Ubudissa