Saunahommia, osa 1

(Jos luet tietokoneella, klikkaa sivun alareunasta "näytä internetversio". Klikkaa kuvat suuremmiksi.)

Minulla ei ole omaa saunaa :( Eikä talossammekaan. Tai tiedän, että on, mutta se ei ole käytössä. Tämä on suorastaan kummallista, koska mielestäni sauna kuuluu jokaiseen suomalaiseen taloon. Joku on jopa itse rakentanut löylyhuoneen kerrostaloasunnon vaatehuoneeseen, jos asuntoon ei ole kuulunut saunaa alunperin. Itse en ole niin kätevä, eikä se ole kodissani luvallistakaan. Mutta saunojahan Suomessa on: kotisaunoja, mökkisaunoja, uimahallien ja kylpylöitten saunoja, saunatelttoja, saunalauttoja, saunabusseja, saunaperäkärryjä...

Sauna on tärkeä osa suomalaisuutta - asia, jota moni kaipaa, jos ei ole vähään aikaan päässyt kokemaan. Saunominen sopii perheen ja ystävien yhdessäoloon ja osaksi juhlia, lenkkisauna palauttaa liikunnan jälkeen. Puhdistautumisen lisäksi saunominen rentouttaa, parhaimmillaan se on mieltä tasapainottava meditaatiohetki. Saunoissa on tehty hyviä sopimuksia, valmisteltu tulevia morsiamia, kaunistuttu, hoidettu vammoja, synnytetty, juhlittu vastasyntyneitä lapsia ja urheilusuorituksia...

Kaukaisin muistoni saunomisesta on lapsuudenkodistani. Asuimme rivitalossa, yhteinen sauna oli talon päädyssä. Saunailtoina juoksin pihan läpi frotee- tai vohvelikankaasta tehdyssä kylpytakissa. Muistan miten raikkaalta ja hyvältä se tuntui saunan jälkeen! Toinen muisto on mummolan saunasta, missä pyysin kerta toisensa jälkeen ukkia puristamaan kylpysienestä viilentävää vettä päälleni. Edelleenkin minulle on saunoessa hyvin oleellista, että saunasta pääsee ulos huilaamaan, ja lähes aina minulla on vesipullo mukanani saunassa. En jaksa kerrallaan olla kovin pitkiä aikoja löylyssä. Paras saunajuomani on raikas vesi tai "mummon mehu", mutta kyllä satunnainen siiderikin tai saunakalja kelpaa.

Saunaihmisenä - ja saunattomana ihmisenä olen käynyt lukuisissa saunoissa. Kuluneen vuoden aikana olen päässyt testaamaan monta minulle uutta saunaa. Kaikki ovat omanlaisiaan, uniikkeja saunoja. Tässä muutamia hyviä saunoja Helsingistä sekä yksi Vantaalta ja yksi Tampereelta.

Yrjönkadun uimahalli
Täällä tuli käytyä yhteen aikaan usein, nyt aion taas aktivoitua. Uimahalli on Helsingin kaunein - kuin roomalainen kylpylä. Alhaalla on kaksi sähkösaunaa, ylhäällä on puulämmitteinen sauna (ja nykyään ilmeisesti myös höyrysauna ja infrapunasauna). Parasta saunoissa on varmasti vuosikausia täällä käyneet mummot, jotka ottavat ylälauteilla hirmuisia löylyjä! Erikoisuutena täällä on alastonuinti - tosin viime käynnillä huomasin, että nykyään on yleisempää uida täälläkin uikkarit päällä. Naisilla ja miehillä on siis saunavuorot eri päivinä.

Kotiharjun sauna
Korttelisauna Kallion sydämessä. Tämä on hyvin perinteinen paikka. Saunomisen välillä voi vilvoitella kadulla, tosin enimmäkseen kadulla näkyy miesporukoita. Parasta täällä on puulämmitteisen saunan lisäksi idylliset pukutilat.Tänne voi tuoda omia eväitä ja nauttia saunan jälkeen iltapalaa vaikkapa ennen Kallion baarikierrosta.

Kaurilan sauna
Helmi Meilahden rauhallisella huvila-alueella. Sauna on koottu tälle paikalle vanhoista hirsistä. Parasta täällä: ihanat pellavapyyhkeet ja käsintehdyt saunatuotteet, saunaemännän iloinen seura ja vastapaistettu leipä! Ihanin aika ja tapa tulla tänne on sireenien kukinta-aikaan, polkupyörällä hiekkatietä pitkin!

Uunisaaren sauna
Tuntuu aina himpun verran merkityksellisemmältä retkeltä, kun tekee vaikka pienenkin venematkan mantereelta saareen. Uunisaareen pääsee kesäisin yhteysveneellä Merisatamanrannasta ja talvella siltaa pitkin. Saunoja on kaksi. Parasta täällä on hyvä hiekkaranta. Uidessa voi katsella Eiran ja Ullanlinnan rantoja hieman erilaisesta näkökulmasta.

...jatkuu osassa 2!










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Färsaarille talkoisiin!

Portugalin huhtikuu

Joogalomaa Ubudissa