Sri Lanka - Wonder of Asia, osa 1

...Niin kuuluu maan matkailuorganisaation slogan. Ja kyllä - kyyneleen muotoinen saari Intian alapuolella päiväntasaajan tuntumassa on ihmeitä täynnä. Maisemat vaihtuvat pitkistä kookospalmujen reunustamista hiekkarannoista villieläimiä viliseviin luonnonpuistoihin, mutkaisiin vuoristoteihin ja kumpuileviin vihreisiin teerinteisiin. Britit, portugalilaiset ja hollantilaiset ovat jättäneet jälkensä niin kaupunkien arkkitehtuuriin kuin paikkojen nimiinkin. Matkaa tehdessä näkee vilkasta, kaoottistakin liikennettä, lukuisien kylien ja kaupunkien välissä värikkäitä hedelmäkojuja, ihmisiä töissään, lehmiä kävelemässä laiskasti muun liikenteen seassa. Asukkaita saarella riittää - lähes 25 miljoonaa! Ja kuinkahan monta tuktukia!

Olin käynyt Sri Lankalla kaksi kertaa aiemmin, joten must-nähtävyydet oli jo nähty. Tällä kertaa vajaan kahden viikon matka suuntautui toistaiseksi vähemmän vieraillulle itärannikolle, keskelle saarta Kandyyn ja lopuksi länsirannikolle. 

Sri Lankalle on pitkä matka
Lensimme ystäväni kanssa KLM:n ja Jet Airwaysin lennoilla Amsterdamin ja Mumbain kautta, vuorokauden verran. (Yhdellä vaihdolla säästää aikaa: Turkish Airlines Istanbulin kautta, Qatar Airways Dohan kautta ja Sri Lankan Airlines Frankfurtin tai Lontoon kautta ovat hyviä vaihtoehtoja.) Saavuimme pääkaupunkiin, Colomboon, varhain aamulla (maan hallinnollinen pääkaupunki on Kotte). Pitkän matkan jälkeen oli pakko päästä päivähuoneeseen nukkumaan ja käymään suihkussa. Jos haluaa yöpyä ruuhkaisessa pääkaupungissa, uusi hotelli Jetwing Colombo Seven on hyvä valinta. Sen katolla on hieno uima-allas, josta näkee yli kaupungin. Me emme ehtineet testata allasta, uni vei voiton.

Lentäen yli Sri Lankan
Itärannikolle siirryimme lentäen. Autolla matka rannikolta rannikolle kestäisi varmasti vähintään 10 tuntia. Olin varannut etukäteen netistä Cinnamon Airin vesitasolennon Colombosta Batticaloaan. Koneeseen mahtui kahdeksan matkustajaa. Olipa hienoa! Yläilmoista näki hyvin, miten vaihtelevaa Sri Lankan luonto on. Teimme välilaskun Kandyssa, jossa muutama matkustaja jäi pois kyydistä. Suora lento olisi kestänyt 45 minuuttia, nyt lensimme reilun tunnin - ei haitannut yhtään, päinvastoin! Tein lennosta videon, joka löytyy tämän postauksen lopusta - nauttikaa maisemista!

Passikudahin valkoinen hiekkaranta
Batticaloasta oli reilun puolen tunnin automatka Passikudahiin. Kirjauduimme sisään rantahotelliimme: Anantaya Resort & Spa Passikudah. Hienolle vaaleahiekkaiselle rannalle on rakennettu viime vuosina useita hotelleja. Alue oli pitkään sisällissodan (1983-2009) sekä tsunamin (2004) runtelema, mutta nyt on rauhallista ja itärannikolle odotetaan taas kävijöitä. Ranta pidetään hyvin siistinä, vesi näyttää paljon puhtaammalta kuin länsirannikolla. Meressä on turvallista käydä uimassa, sillä aallot ovat hyvin maltilliset ja pohja on pitkään matalaa. 

Huh hellettä!
Olimme Passikudahissa neljä yötä. Päivät muodostuivat aamu- ja iltakävelyistä rannalla, rentoutumisesta altaalla, srilankalaisista herkuista nauttimisesta sekä tuktuk- ja pyöräretkistä. Jo ensimmäisenä päivänä tuli selväksi, ettei altaan reunalla auringossa, eikä kyllä varjossakaan kannattanut viettää kovin pitkiä aikoja. Sri Lankalla aurinko paistaa tähän aikaan vuodesta todella kirkkaasti, lämpömittari lähenteli 40 astetta. Aamulenkeille puin päälle aina "suojavaatteet" - ohuet pitkät trikoot ja ohuen pitkähihaisen paidan. 

Resort-elämää
Resortissa lomailuun kuuluu aina tiettyjä juttuja, jotka meitä pohjoismaalaisia itsenäisiä naisia saattavat aluksi vähän vieroksuttaa - vaikkapa kun tarjoilija haluaa kantaa buffetista keräämäsi aamiaisesi puolestasi pöytään, ja kun hän jää "vahtimaan", milloin palaat pöytään, jotta hän voi auttaa sinut istumaan ja levittää lautasliinan syliisi. Jossain vaiheessa sitä alkaa osata ottaa palvelua vastaan, vaikkapa vain miellyttääkseen palvelijaa!

Nautin todella paljon valosta, lämmöstä ja eksoottisista rantamaisemista kookospalmuineen! Mutta nyt oli aika paeta tukalaa hellettä hieman viileämpään saaren keskiosaan. Siitä osassa 2.

Katso video Vimeossa: Flying over Sri Lanka















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Färsaarille talkoisiin!

Portugalin huhtikuu

Joogalomaa Ubudissa