Tien päällä Etelä-Australiassa - Barossan viinilaakso

Australialaisten viinipullojen etiketeissä on usein kenguruita tai jotain muuta eksoottista. Olen silloin tällöin Alkossa asioidessani valinnut jonkun aussiviinin ihan vain etiketin perusteella, tietämättä Australian viinintuotannosta yhtään mitään. Eipä sillä, ei minulla ole erityisen hyvää tuntemusta Euroopan maidenkaan viinintuotannosta, mutta tiedän sentään, missä päin on vaikkapa Valpolicellan viinialue, josta tulee suosikkiviinini Amarone, tai missä Euroopan maassa valmistetaan eniten Riesling-viinejä, tai mikä on samppanjan, proseccon ja cavan ero. Tämä olkoon alustus Australian turistin viinikierroksen raporttiin!


Australian viineistä suurin osa tuotetaan juuri Etelä-Australiassa, Barossan viinilaaksossa. Barossa sijaitsee noin 70 km päässä Adelaidesta. Viininviljelyn täällä aloittivat saksalaiset siirtolaiset 1800-luvulla. Ajellessamme kiemuraisia teitä näinkin kymmeniä saksalaiselta kuulostavia viinitilojen nimiä. Laaksossa voisi halutessaan kierrellä päivätolkulla viinejä maistelemassa, niin monta ”cellar door - wine tasting” -kylttiä tien varrella näkyi. Eikä tuotanto keskity pelkästään viiniin, vaan alueella tuotetaan myös hedelmiä, nyt meneillään näytti olevan kirsikka-aika.


Barossan laaksossa on niin pieniä viinintuottajia kuin isoja tiloja, jotka järjestävät kierroksia. Usein pihalla on terassi, jossa voi nauttia hienoista laaksomaisemista ja vaikkapa lounaasta viininmaistelun yhteydessä. Yksittäisillä vierailijoilla on mahdollisuus maistaa maksutta muutamaa tilan viiniä tiskin ääressä, ostopakkoa ei ole. Me kävimme päivän retken aikana neljässä viinitalossa: KellermeisterJacob’s CreekBethany Wines ja Seppeltsfield.


Näistä suurin ja tunnetuin on tietysti Jacob’s Creek, joka markkinoi viinejään isolla budjetilla maailmanlaajuisesti, Suomen Alkostakin saa näitä viinejä. Kolmeen muuhun vierailemaamme paikkaan verrattuna Jacob’s Creek olikin todella iso, moderni ja raikasilmeinen. Meidän nuori maistattajamme oli sitä paitsi käynyt Suomessa! Kellermeisterin nurmialue pöytineen, aurinkovarjoineen ja viinitynnyreineen oli kutsuvin. Bethany Wines oli pieni - ja tilan palkituista viineistä huolimatta maistattajaksi sattui nuori tyttö, joka ei kertonut viineistä mitään. Seppeltsfield taas jäi mieleen sinne johtavasta todella pitkästä ja kauniista palmujen reunustamasta tiestä.


Entä sitten ne viinit? Eniten Barossan laaksossa viljellään Shiraz-rypälettä, joka viihtyy kuumassa ilmastossa ja kuivassa maaperässä. Mausteinen Shiraz kuului siis maistettaviin viineihin kaikissa paikoissa. Parhaimmalta se maistui ehkä ensimmäisessä paikassa, Kellermeisterissa. Koska olen ”sparkling girl”, maistoin tietysti kuohuvaa joka paikassa. Vaikka en ole juurikaan ”viinitellyt” Australiassa, niin parhaiten minulle on kuumassa ilmastossa maistunut kuohuvan sijaan jääkylmä rose, mm. tämä Jacob’s Creekin ”Le Petit Rose”. Kuvassa minulla on kuitenkin kädessäni heidän tämän hetken hittituotteensa ”Prosecco Spritz”, joka on maustettu appelsiinilla. Bethany Winesin vierailulta jäi mieleen makea port. Seppeltsfield on tunnettu arvokkaista vuosikertaviineistään.


Isäntäperheeni luona maistoin myös tummaa, kuohuvaa Shirazia, joka olikin yllättävän hyvä ja tyylikäs juoma. Sitä voisin yrittää viedä pullollisen tuliaiseksi, jos suinkin rinkkaan mahtuisi! 

Loppuun kuva paikallisesta ”viinikasvatuksesta”. Kirjaa saa ostaa Seppeltsfieldin tilalta :)

Lue lisää Barossan viinialueesta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Färsaarille talkoisiin!

Portugalin huhtikuu

Joogalomaa Ubudissa