Kesäreissulla Euroopassa, osa 2: Edinburgh

Kesälomareissuni jatkui Kööpenhaminasta Easyjetin halpalennolla Edinburghiin, Skotlantiin. Matka sinne oli ollut mielessä pitkään - nyt se oli helppo toteuttaa. Yövyin Edinburghissa kaksi yötä, mutta käytännössä minulla oli kolme päivää aikaa tutustua kaupunkiin. Ylämaalle en ehtinyt - eikä mun Eurooppa-reissun käsimatkatavaroihin olisi mahtuneetkaan toivomalleni (patikka)retkelle tarvittavat varusteet. Tämä Edinburghin kaupunkiloma oli siis ensikosketukseni Skotlantiin - varmasti jatkoa seuraa!


Yövyin japanilaistyyppisessä kapselihostellissa, Code:ssa, aivan uuden kaupungin keskellä. Hostelli oli siisti ja toimiva - ja edullinen: 27 GBP yöltä sisältäen aamiaisen. Minulla oli oma "kapselini" kuuden hengen (seka)huoneessa, kylpyhuone oli yhteiskäytössä. Kapselihostellit ovat minusta yleensäkin kivoja - saat halutessasi seuraa muista reissaajista, mutta pääset omaan suljettuun pesään nukkumaan. Ainut miinus tälle paikalle siitä, että suihkut ja wc olivat samassa tilassa (niin naisille, miehille kuin skoteillekin, heh) - oli jännä kohtaaminen aamulla, kun tulin pyyhe päällä suihkusta ja naapurikapselin vanhempi herra samaan aikaan viereisestä vessasta... noh... aamukakalta.




Edinburgh, joka muuten lausutaan oikeaoppisesti [ˈɛdɪnˌb(ə)rə] ", tai skotiksi "Edinburrie", on jakautunut kahteen osaan. Alempana sijaitsee uusi kaupunki, jonka pääkatu on Princes Street, ja ylempänä vanha kaupunki, jonka pääkatu on useista kaduista muodostuva Royal Mile. Molemmat osat ovat kivoja, ja molemmat kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle. Uuden ja vanhan kaupungin välissä on Waverleyn rautatieasema, jonne myös lentokenttäbussi tulee.

Vanha kaupunki on upea kivinen, jylhän arvokas kokonaisuus kirkkoineen, linnoineen, pikkuliikkeineen ja pubeineen. Säkkipillin sointi ja värikkäät tartan-kankaat sävyttävät mukulakivikatuja. Royal Milen yläpäässä on Edinburghin linna, ja alapäässä Skotlannin parlamentti ja kuningatar Elisabethin kesäpalatsi Palace of Holyroodhouse. Sieltä alkaa suuri Holyrood-puisto, jossa paikalliset lenkkeilevät ja matkailijat nousevat vuorelle ihailemaan näköalaa yli kaupungin. Puiston korkein kohta on Arthur's Seat, jonne minunkin piti nousta, mutta jossain kohtaa missasin huipulle vievän polun ja jatkoinkin kävelyäni kohti Portobelloa.










Holyrood-puistosta oli 6-7 km kävelymatka Atlantin rannikolle, jossa pääsin nauttimaan merenrantafiiliksestä vilkkaan kaupunkielämän vastapainoksi. Uikkaritkin oli mukana, mutta Portobellon ranta ei oikein houkutellut uimaan - sitä ei ollut siistitty - ilmeisesti vesi oli vielä kesäkuussa aika kylmää ja mereltä ajautui rantaan mustekaloja. Portobellosta palasin rantakadulla nautitun lounaan jälkeen bussilla kaupunkiin. Edinburghin bussiliput ovat muuten halpoja, esim. päivälippu maksaa vain 4 GBP.




Princes Street uuden kaupungin puolella oli kiva katu! On aika erikoista, että isolla ja pitkällä ostoskadulla kaikki liikkeet ovat vierekkäin samalla puolella katua - ostoksien lomassa voi pitää vaikka piknik-tauon toisella puolella olevassa puistossa ja samalla ihailla puistoalueen takana nousevia vanhan kaupungin torneja.

Harvemmin omilla lomillani jaksan keskittyä museoihin tai minkäänlaisiin opastettuihin kierroksiin, vaikka niistä saakin usein parhaimmat tiedot kohteista. Tutustun kyllä paikkoihin etukäteen lukemalla ja jututan muita matkailijoita sekä majapaikkojen henkilökuntaa. Kivassa valmiiksi tutussa ryhmässä juttu on toinen - silloin on mukava tutustua uusiin paikkoihin yhdessä (työmatkoista puhumattakaan). Edinburghissa en käynyt sisällä missään isoista nähtävyyksistä, vaan katselin kaupunkia kokonaisuutena. Eniten nautin ihmisistä, pubeista ja tietenkin hauskasta skottimurteesta!

Edinburghista jatkoin matkaa Virgin-junalla Lontooseen - matka kesti 4 h 20 min eli suurin piirtein saman verran kuin Kuopiosta Helsinkiin :) Junalipun hinta oli lähes sama kuin lennon Köpiksestä Edinburghiin, 55 GBP - eli aika edullinen tuo Skotlannin lomaseni oli. Lontoosta juttua seuraavassa postauksessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Färsaarille talkoisiin!

Portugalin huhtikuu

Joogalomaa Ubudissa