Olen nähnyt Kölnin tuomiokirkon

Terveisiä Kölnistä! Olen täällä piipahtamassa ja viettämässä vapaapäivää työreissun yhteydessä.

Köln on minulle entuudestaan hyvin tuttu kaupunki - täällä on perheen ansiosta tullut käytyä usein 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Ja olihan tämä kotikaupunkini vuoden 1997 alusta heinäkuun loppuun. Nyt kun täällä olen kävellyt ympäriinsä, ei voi käsittää, että siitä on jo 19 vuotta!

Monille Köln tuo mieleen sen kuuluisan tuomiokirkon (Kölner Dom) ja ehkäpä Reinjoen, muttei juuri muuta. Yksi saksalainen kaupunki muiden joukossa. Mutta kyseessähän on miljoonakaupunki, joka tarjoaa vaikka mitä! Köln on koko Saksan mittakaavassa merkittävä kaupunki mm. kulttuurin, median ja urheilun saralla. Kölnin filharmonia on kuuluisa konserttisali, jossa esiintyy usein myös suomalaisia vierailijoita. Sen vieressä on mm. roomalais-saksalainen museo - onhan Köln vanha roomalaiskaupunki. Nimikin tulee siitä: "Colonia Claudia Ara Agrippinensium" (latinaa). Englanniksi kaupungin nimi on Cologne - ja monelle tuleekin nyt varmaan mieleen "eau de cologne"... Kölninvesi! :) 


Kölnin tuomiokirkon, päärautatieaseman ja filharmonian vieressä on myös musikaalihalli - juuri nyt siellä esitetään Bodyguard-musikaalia, kiinnostavaa! Ja kun nyt tuli rautatieasema mainittua, niin sitähän on viime päivinä näytetty usein Suomenkin televisiossa, ei kylläkään niin hyvässä yhteydessä. Uudenvuoden juhlien aikaan tällä paikalla oli tapahtunut iso määrä naisiin kohdistuvaa ahdistelua. Nyt tuolla alueella on rauhallista, mutta poliiseja on kyllä paljon liikenteessä. Kuuntelin, kun tuolla oli muutamia ulkomaalaistaustaisia miehiä poliisin haastattelussa. Kyseisessä uudenvuoden tapahtumassa ei ole mitään humoristista, mutta kuulosti kyllä hieman hauskalta, kun poliisi äänsi englantia samaan tapaan kuin Schwarzenegger.

Mutta - piti kertomani vielä kulttuurista. Köln on ehkä suurin karnevaalikaupunki Saksassa. Helmikuussa täällä juhlitaan karnevaaleja erittäin näyttävästi. Viikon ajan kaupunki on täynnä karnevaalipukuihin pukeutuneita ihmisiä - karnevaalin kruunaa Rosenmontag, jolloin loppumaton paraati vaeltaa läpi kaupungin. Erilaisista hienoista vaunuista heitellään katselijoille karkkeja ja kukkia. Meininki on vähän samanlainen kuin vappuna Suomessa, potenssiin 10. Kölniläiset osaavat siis pitää hauskaa. Olen kuullut jonkun sanovan, että Köln on Saksan Savo :) Murrekin on yhtä leveä. Missä muualla voi kuulla ostoskadulla kaupan sisäänheittäjänkin huutavan: Hallöschen! 

Sitten mediaan. Köln on merkittävä paikka Saksan televisio-ohjelmien saralla. Täältä lähetetään niin uutislähetyksiä kuin kuvataan monia TV-sarjojakin. Urheilussa Köln on kunnostautunut parhaiten jääkiekossa, Kölner Haie (Kölnin hait) on Saksan mestari. Eikä fudistakaan sovi unohtaa: FC Köln sanoo varmaan jotain jalkapallofaneille, samoin kuin ihan kulmilla oleva Leverkusen.

Tarinaa tästä kaupungista olisi vaikka kuinka paljon, mutta tässä postauksessa nostan vielä esiin mahtavat ostosmahdollisuudet sekä yhden toisen jutun. Muistan kuinka aikoinaan hurmioiduin nähdessäni Kölnin ostoskadut. Eihän meillä Suomessa tällaista nähdä missään! Kokonaisen viikonlopun voi halutessaan käyttää pelkästään ostoskatujen ja kauppojen tutkimiseen, jos sellainen kiinnostaa. Vaateostoksilla löytyy valinnanvaraa - saksalaisia on paljon, joten tarjontaakin pitää olla paljon, kaiken kokoisille ja muotoisille. Hinnat ovat suomalaiselle kukkarolle edulliset.

Ja se viimeinen nosto tällä kertaa - Altstadt, vanha kaupunki. Kölnissä se on eläväinen kaupunginosa ostoskatujen ja Reinin varren välissä. Se on täynnä kivoja perinteisiä ja moderneja ravintoloita ja baareja. Kölnissä tietysti juodaan perinteisesti Kölnin omaa olutta, Kölschiä.


Nyt jatkan vielä parin tunnin verran kierrostani. Blogi tuli tällä kertaa kirjoitettua kahvilassa, ulkona lämpölampun lämmössä. Onhan tammikuu ja Kölnissä asteita +7.

Auf Wiedersehen!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Färsaarille talkoisiin!

Portugalin huhtikuu

Joogalomaa Ubudissa